03/02/2023

Concluzii după folosirea balonului gastric Allurion timp de un an

Cinci sute de pacienți au trecut prin procedura de slăbire cu balonul gastric Allurion, în primul an de când acesta a ajuns în România. Ce concluzii are echipa Doctor Dejeu după această perioadă în care a utilizat dispozitivul medical Allurion?

Concluzii pozitive:

  • E cu siguranță cel mai puțin invaziv de pe piața de baloane intragastrice. Celelalte baloane sunt mai greu de tolerat, cu mai multe efecte secundare. De aici și dorința echipei Doctor Dejeu de a aștepta mai mult ca să reușească să acceseze un balon inovator, decât să folosească vreun altul existent pe piață;
  • Cel mai ușor de plasat, fără anestezie și fără endoscopie, beneficii clare pentru pacient, care s-ar traduce prin manevre medicale minime.
  • Funcționează excelent, cu așteptări setate corect. Vorbim de 10-15% din kilogramele pe care le are un pacient. Cu cât excesul de kilograme e mai mic, cu atât mai puține kg pot fi date jos.
  • Pentru cei supraponderali sau obezi clasa 1 (adică cu 10-20 kg de dat jos), e o recomandare de folosit acest balon, fără graba de a alege operația. E important de analizat toate opțiunile și de ales, împreună cu specialiștii, procedura corectă și potrivită pentru fiecare pacient în parte.

Concluzii negative:

  • Gradul de satisfacție poate fi mai redus decât în cazul operațiilor bariatrice. Ce înseamnă asta? Că pacienții vin cu scopul de a da jos puține kilograme și nu e la fel de spectaculos ca după o operație. Ce e important? Ca pacientul să se implice mai mult, pentru ca lucrurile să funcționeze. Dacă după intervenție slăbești inevitabil în primele luni, după plasarea balonului trebuie ca pacientul să fie consecvent și atent la stilul de viață, să respecte recomandările venite de la echipa de specialiști în nutriție a Doctor Dejeu. Fiind o procedură neinvazivă, nu se poate compara cu operația, acolo unde așteptările sunt altele.
  • Costul poate fi perceput ca fiind unul destul de mare, însă Allurion este singurul producător al acestui balon (dispozitivul medical se produce în SUA). Pentru că pacienții plătesc destul de mult, senzația lor e că efectul trebuie să fie pe măsura costului. Aici intervine observația anterioară – procesul slăbirii cu Allurion implică obiceiuri sănătoase, un stil de viață nou, echilibrat, pe care pacientul și-l asumă odată ce decide să intre în acest program.
  • Dezamăgirea poate surveni mai devreme. Deși pacienții știu că au de slăbit puțin, se așteaptă să se întâmple foarte rapid. Însă, realist vorbind, când ai de dat 6-7 kg jos, ritmul va fi foarte lent. Din nou, setarea așteptărilor corect e esențială! Discuția inițială cu medicul va clarifica toate aceste aspecte.
  • În primele 2-3 zile pot exista efecte adverse, până se acomodează stomacul cu balonul. Iarăși, pot exista nemulțumiri. Însă ce ține de echipa medicală va fi făcut, și anume să fie alături de pacienți cu sfaturi și cu recomandări, astfel încât acest proces să fie unul cât mai ușor cu putință.
  • Când un pacient se operează, se așteaptă să aibă nevoie de o perioadă de recuperare. La balon însă, lucrurile nu stau așa – impresia e că ar trebui să nu simtă nimic. Ceea ce nu are cum să se întâmple. Medicația are aici un rol important – echipa Doctor Dejeu a îmbunătățit schema de tratament, adăugând un medicament nou care controlează excelent senzația de greață. Iar rezultatele se văd din feedback-ul primit de la pacienți.
  • E mai ușor să te reîngrași, pentru că odată eliminat balonul, nu mai beneficiezi de efectul lui. Dai jos 10 kg și pui trei la loc după câteva luni. Ceea ce nu ia pacientul în calcul e frustrarea pe care ar avea-o dacă s-ar reîngrășa după o operație ireversibilă.

O concluzie care să sumarizeze toate aspectele de mai sus? Pacienții care-și permit costul plasării balonului și care sunt eligibili (supraponderali sau obezi grad 1 – maximum 10-20 kg în exces) merită să încerce această opțiune noninvazivă. De reținut – să vină cu așteptări realiste și să se încarce cu răbdare, să fie dispuși la schimbări. O operație nu e cea mai bună soluție dacă nu există un exces important de kilograme. La consultul cu echipa Doctor Dejeu se vor prezenta toate soluțiile și se va explica pacienților varianta recomandată pentru fiecare în parte.

CONTACT

Fă o programare

Ai nevoie de ajutor și îți dorești o programare la Echipa Doctor Dejeu? Contactează-ne folosind formularul sau informațiile de mai jos.