Chirurgia obezității

Chirurgia bariatrică are ca obiectiv scăderea de durată în greutate, odată cu îmbunătățirea stării generale de sănătate, diminuarea sau dispariția comorbidităților, creșterea bunăstării si a calitații vieții pacienților. Este considerată cel mai eficient tratament al obezității morbide.

Tehnicile de chirurgie bariatrică au o influență asupra echilibrului energetic, diminuând considerabil aportul alimentar și determinând organismul tău să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpatarea aspectului normal, ușurarea semnificativa a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc treptat și ar trebui să ajungă la o greutatea convenabilă în circa 8-12 luni.

master surgeon SRC Viorel Dejeu

Acreditare obținută în anul 2022 dupa un proces amplu de auditare a echipei medicale Doctor Dejeu, efectuat de către o echipă de specialiști din SUA.
Dr. Viorel Dejeu este acreditat Chirurg de Excelență în chirurgie metabolică si bariatrică.

Suport

Suntem disponibili 24/7

Echipa multidisciplinară este alături de tine.

5 locatii

Ne găsești în 5 orașe din țară

Suntem în București, Oradea, Arad, Sibiu și Cluj-Napoca.

Acreditare

Acreditare internațională

Dr. Viorel Dejeu este Master Surgeon în Metabolic & Bariatric Surgery.

Pacienti

Peste 2.000 de pacienți anual

Una dintre cele mai performante echipe la nivel european.

TAG

Tipuri de intervenții

Cele mai moderne intervenții chirurgicale împotriva obezității, adaptate fiecărui pacient.

Sleeve gastric

Este o operație de micșorare a stomacului care presupune îndepărtarea unei mari porțiuni din stomac (aproximativ 80%), lăsând în circuitul digestiv un tub gastric mult micșorat. Procedeul este foarte eficient, atât datorită micșorării volumului, cât și îndepărtării porțiunii de stomac responsabile de formarea unui hormon care stimulează centrii foamei. Se efectuează pe cale laparoscopică sau clasică. Recuperarea postoperatorie este rapidă, cu o spitalizare de 48-72 de ore.

În funcție de greutatea de la care s-a pornit, pacientul poate să revină la greutatea ideală în 1-2 ani de la intervenția chirurgicală. Pentru pacienții superobezi (IMC peste 50-60) acest tip de operație poate fi un prim pas, completat ulterior cu un mecanism malabsorbtiv (bypass gastric). Intervenția este urmata de un regim postoperator adecvat și de îmbunătățirea stilului de viață. Odată cu scăderea în greutate, diabetul, hipertensiunea, apneea de somn pot regresa până la vindecarea completă.

Inel gastric

Constă în montarea unui inel de silicon în jurul porțiunii superioare a stomacului. Se realizează, practic, un stomac mai mic deasupra inelului. Pacientul va consuma cantități mai mici de alimente și va avea senzație de sațietate precoce. Inelul este conectat la un mic rezervor de plastic (port) plasat sub piele. Prin acest port se ajustează diametrul inelului prin injectarea de ser fiziologic. Intervenția se realizează laparoscopic sau clasic, cu o recuperare postoperatorie rapidă. Durata de spitalizare de 48-72 de ore. Rezultatele sunt comparabile cu cele ale sleeve-ului gastric, deși usor inferioare. Procedeul este reversibil. Postoperator pacientul urmează o dietă adecvată, conform recomandărilor primite la externare. Inelul poate să rămână și să își păstreze efectul restrictiv timp de mai mulți ani.

Plicatura gastrică

Este un tip de intervenție prin care stomacul este plicaturat, din afară spre înăuntru. Stomacul rezultat va avea un volum mult redus. Intervenția se efectuează laparoscopic sau clasic. Spitalizare de 48-72 de ore urmată de un regim alimentar corespunzător. Dezavantajul față de sleeve-ul gastric constă în persistența mecanismului hormonal, deoarece nu se îndepărtează vreo parte din stomac. Similare inelului gastric și ușor inferioare sleeve-ului. Se recomandă, deci, la pacienții care suferă de o forma de obezitate mai moderată. Decizia se ia după o consultație preoperatorie în care se discută în detaliu avantajele fiecărei metode, adaptate nevoii fiecărui pacient.

By-pass gastric

Tip de intervenție recomandat pacienților diabetici. După această intervenție chirurgicală toți pacienții înregistrează ameliorarea diabetului, iar în până la 80 % din cazuri remisia diabetului. Se adresează si pacienților care suferă de obezitate mai puțin severă, de grad 1 și 2, datorită efectelor excelente asupra diabetului zaharat de tip 2. Combină mecanismul restrictiv (micșorarea stomacului) cu cel malabsorbtiv (scurtcircuitarea unei părți mari din intestinul subțire, astfel încât alimentele se vor întâlni cu sucurile digestive, care faciliteaza absorbția, abia în ultima porțiune a intestinului). Intervenția se efectuează laparoscopic, minim invaziv, urmată de o îngrijire postoperatorie foarte atentă (dietă adaptată și controale periodice). Pacientul poate atinge greutatea ideală în primii doi ani de la intervenție, odată cu regresia comorbidităților (diabet, HTA etc.).

FAQ

Pacienții au întrebat:

Iată ce spun pacienții cărora le-am îmbunătățit starea de sănătate și le-am oferit din nou un stil de viață obișnuit

În medie, pacienții slăbesc între 70-100% din excesul de kilograme pe care il au. Depinde și de cât de bine urmează indicațiile primite de la echipa bariatrică.

După 7-10 zile pacienții se pot întoarce la muncă, dacă aceasta nu presupune efort fizic foarte intens (caz în care recomandăm o lună de repaus).

Nu. A mânca orice, oricând și oricum înseamnă revenirea la stilul de viață nesănătos. Pacienții nu vor fi dependenți de o dietă, dar trebuie să învețe să prioritizeze și să se alimenteze sănătos.

Orice intervenție chirurgicală are riscurile ei de complicații. Dacă echipa este experimentată și pacientul este bine pregătit pentru intervenție, șansele de complicații se reduc foarte mult. O complicație are și ea soluție, dacă ar apărea, motiv pentru care legătura cu echipa bariatrică trebuie să fie continuă și apropiată.

Atunci când te programezi pentru intervenție, îți vom explica ce pași ai de făcut. Începem cu a ne corecta stilul de alimentație, facem un set complex de analize și de investigații și ameliorăm problemele de sănătate de care suferim.

Da. Pentru orice intervenție faci, acest risc nu va dispărea niciodată. Intervențiile bariatrice sunt cele mai eficiente metode care să te ajute să revii și să te menții la greutatea ideală, însă nu pot să fie eficiente pe termen lung decât dacă sunt însoțite de un stil de viață echilibrat și de o alimentație sănătoasă. Echipa bariatrică trebuie să îți fie aproape tot restul vieții, pentru a te supraveghea și sfătui încât să reușești să te menții la greutatea bună.

CONTACT

Fă o programare

Ai nevoie de ajutor și îți dorești o programare la Echipa Doctor Dejeu? Contactează-ne folosind formularul sau informațiile de mai jos.