Chirurgie oncologică
Echipa Doctor Dejeu este specializată în chirurgia oncologică pentru diagnostic și tratament sau pentru ameliorarea unor simptome.
Afecțiunile oncologice necesită tratament conform protocoalelor internaționale actuale, fără compromisuri. Printr-o colaborare strânsă cu echipa oncologică iar deciziile se iau întotdeauna cu o consultare între echipele implicate.
Momentul chirurgical este important să fie bine ales. Patologiile oncologice tratate frecvent sunt: sân, stomac, colon și rect, col uterin, ovar, tiroidă și chirurgia metastazelor abdominale.
Abordăm multidisciplinar toate cazurile oncologice si suntem alături de fiecare pacient, indiferent de etapa procesului de tratament.
Echipa Doctor Dejeu dispune de toate procedurile de evaluare și investigare a afecțiunilor oncologice, inclusiv investigații imagistice, teste de laborator și teste pentru determinarea prezentei markerilor tumorali, examen endoscopic, dar și proceduri chirurgicale de diagnostic.
Investigații avansate
Realizate de medicii noștri pentru depistarea markerilor tumorali și diagnosticarea corectă.
Chirurgie laparoscopică
Cu beneficii cum ar fi: incizii foarte mici, spitalizare redusă și recuperare rapidă.
Chirurgie clasică
Intervenții mai invazive în care colaborarea cu ceilalți medici ai echipei este crucială pentru o recuperare rapidă.
Chirurgie conservatoare
Folosită pentru tratamentul cancerului de sân și de col uterin, depistate în stadii incipiente
TAG
Tipuri de intervenții
Cele mai moderne intervenții chirurgicale împotriva obezității, adaptate fiecărui pacient.
Sleeve gastric
Este o operație de micșorare a stomacului care presupune îndepărtarea unei mari porțiuni din stomac (aproximativ 80%), lăsând în circuitul digestiv un tub gastric mult micșorat. Procedeul este foarte eficient, atât datorită micșorării volumului, cât și îndepărtării porțiunii de stomac responsabile de formarea unui hormon care stimulează centrii foamei. Se efectuează pe cale laparoscopică sau clasică. Recuperarea postoperatorie este rapidă, cu o spitalizare de 48-72 de ore.
În funcție de greutatea de la care s-a pornit, pacientul poate să revină la greutatea ideală în 1-2 ani de la intervenția chirurgicală. Pentru pacienții superobezi (IMC peste 50-60) acest tip de operație poate fi un prim pas, completat ulterior cu un mecanism malabsorbtiv (bypass gastric). Intervenția este urmata de un regim postoperator adecvat și de îmbunătățirea stilului de viață. Odată cu scăderea în greutate, diabetul, hipertensiunea, apneea de somn pot regresa până la vindecarea completă.
Inel gastric
Constă în montarea unui inel de silicon în jurul porțiunii superioare a stomacului. Se realizează, practic, un stomac mai mic deasupra inelului. Pacientul va consuma cantități mai mici de alimente și va avea senzație de sațietate precoce. Inelul este conectat la un mic rezervor de plastic (port) plasat sub piele. Prin acest port se ajustează diametrul inelului prin injectarea de ser fiziologic. Intervenția se realizează laparoscopic sau clasic, cu o recuperare postoperatorie rapidă. Durata de spitalizare de 48-72 de ore. Rezultatele sunt comparabile cu cele ale sleeve-ului gastric, deși usor inferioare. Procedeul este reversibil. Postoperator pacientul urmează o dietă adecvată, conform recomandărilor primite la externare. Inelul poate să rămână și să își păstreze efectul restrictiv timp de mai mulți ani.
Plicatura gastrică
Este un tip de intervenție prin care stomacul este plicaturat, din afară spre înăuntru. Stomacul rezultat va avea un volum mult redus. Intervenția se efectuează laparoscopic sau clasic. Spitalizare de 48-72 de ore urmată de un regim alimentar corespunzător. Dezavantajul față de sleeve-ul gastric constă în persistența mecanismului hormonal, deoarece nu se îndepărtează vreo parte din stomac. Similare inelului gastric și ușor inferioare sleeve-ului. Se recomandă, deci, la pacienții care suferă de o forma de obezitate mai moderată. Decizia se ia după o consultație preoperatorie în care se discută în detaliu avantajele fiecărei metode, adaptate nevoii fiecărui pacient.
By-pass gastric
Tip de intervenție recomandat pacienților diabetici. După această intervenție chirurgicală toți pacienții înregistrează ameliorarea diabetului, iar în până la 80 % din cazuri remisia diabetului. Se adresează si pacienților care suferă de obezitate mai puțin severă, de grad 1 și 2, datorită efectelor excelente asupra diabetului zaharat de tip 2. Combină mecanismul restrictiv (micșorarea stomacului) cu cel malabsorbtiv (scurtcircuitarea unei părți mari din intestinul subțire, astfel încât alimentele se vor întâlni cu sucurile digestive, care faciliteaza absorbția, abia în ultima porțiune a intestinului). Intervenția se efectuează laparoscopic, minim invaziv, urmată de o îngrijire postoperatorie foarte atentă (dietă adaptată și controale periodice). Pacientul poate atinge greutatea ideală în primii doi ani de la intervenție, odată cu regresia comorbidităților (diabet, HTA etc.).
FAQ
Pacienții au întrebat:
Este obligatorie o intervenție chirurgicală?
În funcție de tipul de tumoră, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Această decizie se ia în echipă, de către chirurgul specializat în chirurgie oncologică și un medic oncolog sau radioterapeut.
Mă pot vindeca de cancer?
Există tratamente avansate care, împreună cu chirurgia oncologică, te pot ajuta să te vindeci. Medicina a avansat foarte mult în ultimii ani, așa că vindecarea de un cancer este posibilă de foarte multe ori.
Va fi nevoie să fac vreun alt tratament în afară de operație?
Chirurgul și echipa oncologică decid, în funcție de localizarea și de stadiul evolutiv al cancerului, dacă ai nevoie de vreun tratament înainte sau după cel chirurgical.
Am nevoie și de un oncolog în perioada următoare?
Cu siguranță. Supravegherea și tratamentele precum radioterapia, chimioterapia sau hormonoterapia sunt indicate de către medicii oncologi și de radioterapeuți.
Voi avea efecte secundare după intervenție și chimio sau radioterapie?
E posibil să experimentezi unele efecte secundare, dar există tratamente care te pot ajuta să resimți cât mai puțin posibil efectele secundare.
CONTACT
Fă o programare
Ai nevoie de ajutor și îți dorești o programare la Echipa Doctor Dejeu? Contactează-ne folosind formularul sau informațiile de mai jos.