24/03/2023

Az elhízást elősegítő tényezők

Bár az elhízásról elsősorban esztétikai szempontból beszélünk, az elhízás világszerte jelentős közegészségügyi problémát jelent, számos súlyos vagy nagyon súlyos társuló problémával. Az elhízás okai összetettek és többtényezősek. Dr. Dejeu doktor csapatának bariátriai és anyagcsere-sebészeti szakemberei négy olyan tényezőt sorolnak fel, amelyek elősegítik az elhízást:

  • A feldolgozott és magas kalóriatartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása. A magas cukor-, telített zsír- és kalóriatartalmú feldolgozott élelmiszerek az elhízás egyik fő okozói. Az ilyen élelmiszerek nagy kalóriasűrűségűek, és gyors súlygyarapodást okozhatnak, különösen, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztják őket. A feldolgozott és gyorsételeket választók nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak.
  • Mozgásszegény életmód: A fizikai aktivitás vagy a testmozgás hiánya az elhízás egyik fő oka. Azok az emberek, akik sok időt töltenek a tévé vagy a számítógép előtt ülve, elegendő testmozgás nélkül, jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének. Emellett a gyaloglás vagy kerékpározás helyett az autóval való közlekedés is hozzájárulhat a mozgásszegény életmódhoz.
  • Genetikai és biológiai tényezők: Bizonyos genetikai és biológiai tényezők szerepet játszhatnak az elhízás kialakulásában. Bizonyos genetikai mutációk például befolyásolhatják a szervezet testsúly- és anyagcsere-szabályozását. Ezenkívül a hormonális egyensúlyhiány, az endokrin rendellenességek és bizonyos gyógyszerek növelhetik az elhízás kialakulásának kockázatát.
  • Társadalmi-gazdasági tényezők : Sok esetben a társadalmi-gazdasági szint befolyásolhatja az elhízás kockázatát. A korlátozott erőforrásokkal, az egészséges élelmiszerekhez való korlátozott hozzáféréssel és a táplálkozási ismeretek alacsony szintjével rendelkező területeken élők nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak. Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára is nehézséget jelenthet az egészséges, minőségi élelmiszerek beszerzése, ami a feldolgozott és magas kalóriatartalmú élelmiszerek fogyasztásához vezethet.

KAPCSOLAT

Időpont egyeztetés

Segítségre van szüksége, és szeretne időpontot kérni a Doctor Dejeu csapatától? Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapon vagy az alábbi információk segítségével.